De Zwengel

Kontaktblad De Zwengel is een uitgave van Youth for Christ-Altena en verschijnt 6x per jaar. Wilt u zich abonneren op de Zwengel? Neem dan even contact met ons op!

Heb je een recensie of een ander artikel voor De Zwengel? Neem dan even contact op met de redactie

Zwengel omslag sepokt 2020In deze Zwengel:

 • Van de eindredacteur
  September. De eerste herfstmaand en de eerste maand van het nieuwe seizoen. Uiteraard hopen we op een ander seizoen dan het vorige. Tja: hoop en verwachting zijn en blijven een belangrijk deel van onze kernwaarden en dan volgt (in het verlengde daarvan) de onvermijdelijke vraag: waar baseren wij die op?
  Lees meer in de Zwengel
 • Frisse Start
  Een frisse start: een nieuw begin. De zomer is weer voorbij, veel van de jongeren in ons jongerencentrum staan weer aan de start van een nieuw schooljaar. Misschien jij ook wel. Een jaar op de opleiding waar je al lang op zit, of misschien de start van je nieuwe opleiding. Voor een ander is school juist net klaar en is het tijd om te gaan werken. Hoe dan ook, de zomer is voorbij en het “normale” leven kan weer beginnen.
  Lees meer in de Zwengel
 • 'n andere frisse start
  Beste vrienden en lezers, Deze keer kruip ik in dit artikeltje maar eens een beetje in (en schrijf ik vanuit de notulen van) de medewerkersgroep. Wat een vreemde tijd hebben we toch gehad.
  Lees meer in de Zwengel
 • Eet- en Filmavond
  Op 8 augustus opende de Pomp zijn deuren eerder dan normaal voor de zogeheten eet-en filmavond.
  Lees meer in de Zwengel
 • Pompje aan het woord
  Een paar weken terug schrok ik me een hoedje! Ik werd wakker uit mijn middagdutje en ineens stond de hele pomp vol met rook!
  Lees meer in de Zwengel
 • Jongeren, Corona en De Pomp
  Op 15 maart kregen we te horen dat de scholen dichtgingen. We voelden het allemaal aankomen, maar leuk is anders. Opeens kregen we online-lessen, extra veel frustratie omdat het internet het weer eens niet deed, klasgenootjes die het grappig vonden om je zomaar uit de les te gooien en noem maar op.
  Lees meer in de Zwengel
 • BBQ
  Om het zomerprogramma te starten was er op zaterdag 18 juli een barbecue! Vanaf 18:00 waren alle bezoekers welkom in De Pomp.
  Lees meer in de Zwengel
 • Doorgeefpen
  In deze rubriek is het de bedoeling dat je iets vertelt over iets wat je leuk vindt. Nou dat is breed in te vullen. Je kunt jezelf voorstellen, maar je kan ook iets vertellen over je vakantie, je oma, je favoriete huisdier, de vervelendste leraar van school (wel netjes houden graag) het leukste meisje uit de klas, die keer dat jouw sinterklaasurprise in het water viel, je mooiste vakantie, het vetste boek, die gave film, die keer dat je met pech in Meerkerk stond en geen telefoon bij je had (=dubbel pech) of dat je je moeder wilde bellen voor een gunst en je je vader aan de lijn kreeg (dat was dus ook dubbel pech), kortom: alles kan (nou ja: bijna alles).
  Lees meer in de Zwengel
 • Smokkelspel
  Op 26 september wordt het echt spannend. Je wordt om 20.00 uur verwacht in De Pomp en daarna worden de bezoekers in groepjes, met een kostbare lading, ergens gedropt en moeten ze als team die
  lading veilig op een aangegeven locatie brengen.
  Lees meer in de Zwengel

Zwengel omslag mei juli2020In deze Zwengel:

 • Van de eindredacteur
  De vorige Zwengel verscheen vlak voor de Grote Uitbraak van Covid19 en inmiddels krabbelen we met elkaar weer een beetje overeind. Want neergeslagen zijn we! Hopelijk niet TERneergeslagen, want dat betekent dat het er hopeloos voor staat - geestelijk gezien.
  Lees meer in de Zwengel
 • Heb elkaar lief
  In deze moeilijke tijd waarin van alles van ons gevraagd wordt en de wereld schreeuwt van ziekte en leed leek het mij goed om te kijken naar een van de meest bekende Bijbel- verzen: Heb je naasten lief als jezelf (Leviticus 19:18) één van de 10 geboden die in Leviticus aan ons zijn gegeven.
  Lees meer in de Zwengel
 • Van het bestuur
  Beste vrienden en lezers, vreemde tijden vragen soms om vreemde antwoorden. Nou, daar hebben we in De Pomp geen gebrek aan! De vreemde tijden worden ons toegeworpen, maar de vreemde antwoorden werden in De Pomp verzonnen waar je bij stond.
  Lees meer in de Zwengel
 • Devotion... wasdah?
  Devotion is de naam van (bijbel)studies nieuwe vorm. Met ingang van het inmiddels alweer bijna afgelopen seizoen is er voor gekozen om eens in de twee weken vóór aanvang van het (Spel&Game-)programma een korte studie/overdenking te houden in De Pitstop. Daar kwam best een heel aantal geïnteresseerde jongeren op af tot... Covid 19...
  Lees meer in de Zwengel
 • Pomp Stream Party!
  Met een mooi seizoen en een sterk afwisselend programma dachten we in De Pomp een TOP-jaar te gaan maken. Eén van de hoogtepunten van het jaar, de (bijna traditionele) Cocktail-party 0.0 stond als eerste op het programma toen Covid19 roet in het eten (programma) ging gooien.
  Lees meer in de Zwengel
 • De Doorgeefpen
  Alles is anders en helaas ook de doorgeefpen. Die is nu even geveld door het anti-schrijfvirus en doet het dus niet.
  Lees meer in de Zwengel
 • Interview met Bart Schutte, onze stagiair 2020-2021
  ”We moeten kijken naar de mogelijkheden en een weg zoeken. Niet naar moeilijkheden en mogelijke hobbels” Dit interview begon met een hele domme vraag: ”Bart, waar spreken we af voor jouw verhaal?” Het antwoord wist ik wel: ”In De Pomp”. Where else? om met een variant op de koffie te beginnen. Een nat goedje wat ik Bart overigens nog nooit heb zien drinken, maar dat terzijde.
  Lees meer in de Zwengel
 • Pompje aan het woord
  Wat mij deze afgelopen tijd is overkomen: in mijn hele leven niet. Nou ja: misschien meer dan een eeuw geleden dan, maar ik weet niet hoe oud ik ben, want mijn geboortebewijs (lees: werkbriefje voor de smederij) is verloren gegaan. Ik heb namelijk gehoord dat aan het begin van de vorige eeuw er ook een pandemie was. Ik moet toen zelf nog best jong geweest zijn (of zelf nog niet-bestaand).
  Lees meer in de Zwengel
 • Het Plein
  Heerlijk zo’n pagina die mij als Zwengellezer de ruimte geeft om af en toe eens wat te vertellen wat mij dwars zit of te verhalen over zaken die mij opvallen. De kop boven dit verhaaltje geeft al aan welke richting ik op wil: de gevolgen van het C-virus. Iedereen kent wel de negatieve gevolgen. Er is niemand die daar geen gevolgen van heeft ondervonden.
  Lees meer in de Zwengel